Zeytinin böylesi görülmedi! Turşu suyundan yola çıktı, kilosu 250 liradan gidiyor

Zeytinin Mor ve Pembesi: Turşu Suyundan Yola Çıktı, Kilosu 250 Liradan Gidiyor!

Aydın’da en çok üretilen ürünlerden biri olan zeytinin mor ve pembesini daha önce görmüş müydünüz? Bu renkleri mor lahana ve pancar kullanarak 6 aylık bir işlem sonucu mor ve pembe rengine dönüştüren pazarcıların tezgâhı semt pazarlarının en renkli noktası.

Tezgâhlarda yer alan 30 çeşit zeytinden farklı renkleriyle ayrılan ve vatandaşların beğenisini kazanan pembe ve mor zeytin çeşitlerinin kilosu 250 liraya satılıyor. Evde bunu yapmak da mümkün mü? İpucular ve cevaplar için kaydırmaya devam edin.

Turşu İlham Oldu

Zeytin işinden önce turşuculuk yaptığını ve mor ile pembe zeytin fikrinin de o zamanlardan geldiğini belirten zeytinci Mehmet Uysal, bu renkli zeytinleri nasıl yaptığını anlattı. Su içinde ne kadar uzun süre bekletilirse zeytinlerin renginin o kadar değiştiğini belirten Uysal, bu yöntemi nasıl uyguladığını paylaştı.

“Bir ara mor lahana turşusu satıyordum. Baktım onun rengi suya karışıyor ve renk değişmesini sağlıyor. Ben de bunu zeytinde denedim. Yaklaşık 1,5 kilo zeytini o suyun içerisine kattım. 1 ila 2 hafta kadar suyun içerisinde beklettim ve zeytin renk değiştirmeye başladı. Sonra bu süreyi uzattım ve renk tamamen değişti. Ondan oluyorsa pancardan da olur diyerek onda da aynı işlemi denedim. O da renk değiştirince mor ve pembe zeytinleri tezgâha koyarak vatandaşlarla buluşturdum.”

“6 ila 7 Ay Özel Suda Bekliyor”

Ürünlerini tamamen doğal yollarla renklendirdiğinin altını çizen Uysal, “Mor olan zeytini mor lahana suyunda, pembe olanını ise pancar suyunda bekletiyorum. Mor zeytini elde etmek için tuzlu su ile mor lahananın rengini çıkardıktan sonra süzüp zeytini o suyun içinde tatlandırıyorum” diyor.

Uysal ayrıca şunları ekliyor: “Mor rengi alması kolay olmuyor yaklaşık 6 ila 7 ay suyun içerisinde bekletiyorum. Kısa bir süre içinde olacak bir şey değil. Yani anında rengini almıyor. Gıda boyası olmadığı için tamamen doğal yollardan bu işlemi yaptığımız için uzun sürüyor.”

Kilosu 250 TL’den Alıcı Buluyor

Tezgâhında 30 farklı zeytin çeşidi bulunan zeytinci, en çok ilgiyi mor ve pembe renkli zeytinlerin çektiğini belirtiyor. “Biberli, ızgara zeytin, dilme zeytin, kırma zeytin ve diğer çeşitler olmak üzere 30 farklı zeytin çeşiti tezgâhımda mevcut. İnsanlar görünce şaşırıyor” diyor Uysal.

Sürekli rengin nasıl elde edildiği sorulan zeytinci, müşterileriyle de bu konuyu paylaştığını belirtiyor. Mor ve pembe zeytinlerin kilosunu 250 TL’den satan Uysal, satışlarının iyi olduğunu da ekliyor.

Related Posts

Yolcu otobüsünde can pazarı: Facia işte böyle geldi

Isparta’da yolcu otobüsü ile tur midibüsünün çarpıştığı kazada, 1’i ağır, 28 kişi yaralandı. Dehşete düşüren kaza anı kameraya yansıdı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Kavazoviç ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Reis-ül Ulema Hüseyin Efendi Kavazoviç ile bir araya geldi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürüyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus kentinde farklı bölgelere düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin ve yaralıların olduğu bildirildi. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin naaşları, kentteki Nasır hastanesinde cenaze …

CHP milletvekilleri köprüye pankart astı: Küplere binen AKP’nin Meclis dışında bıraktığı isim oldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İBB’ye yolladığı ve Ekrem İmamoğlu’na sansür uygulanmasını öngören talimatın ardından CHP milletvekilleri, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne ‘Free İmamoğlu’ yazılı pankart astı. Olaya ilişkin soruşturma başlatılırken, AKP’nin iki seçimdir Meclis’e sokmadığı eski milletvekili Mehmet Metiner, CHP’li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini savundu.

Antalya’da feci kaza: 5 araç birbirine girdi

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 5 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 3 kişi yaralandı.

Tayland’da bir garip sabıkalı: Fotoğrafı çekildi, pati izi alındı

Tayland’da sokakta bulunarak karakola teslim edilen kedinin polisleri defalarca ısırmasının ardından, mizah amaçlı sabıka fotoğrafı çekildi ve pati izleri alındı. Kedinin sosyal medyada paylaşılan fotoğrafları kısa sürede gündem oldu. Sahibi, saatler sonra polis merkezine gelerek kediyi teslim aldı.