Türkiye’de fiyatlar attı: Duyan Avrupa’ya gitti

2023 yılından itibaren dikkat çeken artışın ardından 2024’te Türkiye’den yurt dışına yapılan gayrimenkul yatırımları hızla yükseldi ve toplamda 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı. 2022 yılında ise bu tutar sadece 791 milyon dolardı. Böylece, 4. yıl üst üste yeni bir rekor tazelenmiş oldu. 

BÜYÜK YÜKSELİŞ 

2024’te Türkiye’den yapılan 2,5 milyar dolarlık yurt dışı gayrimenkul yatırımlarının büyük bir kısmı, 2 milyar 153 milyon dolarını oluşturdu. Öte yandan temmuz 2024’ten itibaren Türkiye’de yaşayanların yurt dışındaki gayrimenkullerle ilgili ödemeler dengesi verilerinde daha fazla bilgi yer almaya başladı. Gayrimenkul alımlarının dışında, diğer yatırım türlerinin verileri 2005’ten itibaren yayımlanıyor.  Aynı zamanda Türkiye’de inşaat sektörü özellikle konut fiyatları ve kiralarla ilgili yakınmaların arttığı bir dönemden geçiyor fakat sektörü besleyebilecek kaynakların büyük ölçüde yurt dışına yönelmesi dikkat çekiyor. Son yıllarda, Türkiye’deki kira ve konut fiyatlarının, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki fiyatları geçmesi de gözlemlendi. Bu yüksek fiyat seviyesi hala devam ediyor.

YURT DIŞINA YATIRIMLAR ARTIŞTA 

Türkiye’den yurt dışına yurt dışına yaptığı gayrimenkul yatırımları hızla artıyor. 2023’te, bu yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 163,59 artarak 2 milyar 85 milyon dolara ulaştı. 2022’de ise bu rakam 791 milyon dolardı. Artış 2024’te de devam etti ve 2023’e kıyasla yüzde 20,53 artarak toplamda 2 milyar 513 milyon dolar oldu. Yurt dışındaki gayrimenkul alımları, bu yatırımların en büyük kısmını oluşturuyor. Ödemeler dengesi verilerine göre, 2023’te yurt dışına yapılan gayrimenkul yatırımları yüzde 183,76 oranında artarken, 2024’te bu artış yüzde 20,82 oldu ve ilk kez 2 milyar doları geçti. Türkiye’deki yerleşiklerin yalnızca gayrimenkul alımlarına yaptığı yatırım tutarı 2,2 milyar dolara çıktı.

Related Posts

Büro kuracak genç avukatlara faizsiz kredi müjdesi: 6 ay ödemesiz kredi dönemi başladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, genç avukatlara kendi bürolarını kurabilmeleri için 6 ay ödemesiz, sabit ve değişken faizli alternatifleri içeren kredi desteği sağlanacağını bildirdi. Adalet Bakanlığı öncülüğünde Türkiye Barolar Birliği, Vakıfbank ve Kredi Garanti Fonu iş birliğiyle hayata geçirilen yeni protokol kapsamında, genç avukatlara büro kurarken kullanılmak üzere kredi desteği sağlanacak. İlk 5 yıl içinde mesleğe başlayan avukatlar, teminatsız, düşük faizli ve 6 ay ödemesiz kredi seçeneklerinden yararlanabilecek. Destek paketinin büyüklüğü ise 5 milyar TL olarak belirlendi.

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Çivi çakmayan AKP dış borçta rekor kırdı!

Dış borç, 527.5 milyar dolarla rekor kırarken bu borcun büyük bir bölümü AKP döneminde gerçekleşti. CHP, dış borç stokunun AKP’nin iktidarda olduğu dönemde 395.7 milyar dolar arttığına dikkat çekti. CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez …

15 Temmuz’da ücretsiz olacak toplu ulaşım hatları belli oldu

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre 15 Temmuz’da Başkentray, İZBAN ve Marmaray gibi ulaşım hatları ücretsiz hizmet verecek.

Resmi Gazete’de duyuruldu: Yatırım fonları ve mevduatta stopaj arttı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 6 ay vadeli mevduatta yüzde 15 olan stopaj yüzde 17,6’a, 1 yıl vadeli stopaj yüzde 12’den yüzde 15’e çıkarıldı.