“Soğuk hava” konusunda kim haklı, büyükanneler mi yoksa doktorlar mı?

Soğuğun Soğuk Algınlığı Üzerindeki Etkisi: Bilim İnsanları Açıklıyor

Genellikle büyükannelerimizin aktardığı bilgilerden biri olan soğuğun hastalıklara davetiye çıkardığı düşüncesi gerçekten doğru mu? Londra’dan genetikçi ve bilim insanı Dr. Cal, bu konuda bilimsel gerçekleri açıklıyor.

Dr. Cal’a göre, soğuğun kendisi soğuk algınlığına neden olmaz. Ancak, soğuk hava vücudumuzun doğal savunma mekanizmalarını zayıflatarak bizi enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Soğuğun Vücudumuza Etkisi

Vücudumuzdaki ilk savunma hattı üst solunum yollarındaki özelleşmiş hücrelerdir. Bu hücreler, virüsleri yakalar ve kalın mukus üreterek vücuttan atılmasını sağlarlar. Ancak, kış aylarında soğuk ve kuru havaya maruz kaldığımızda bu hücrelerin işlevi olumsuz etkilenebilir.

Eğer soğuk bir odada uyuduysanız ve boğaz ağrısıyla uyanırsanız, bu durum hücrelerin zarar gördüğünü gösterebilir. Vücut ısındıkça toparlanabilir ancak bu sırada virüslerin vücuda girmesi enfeksiyon riskini artırabilir.

Soğuk algınlığına neden olmasa da soğuk hava, vücudu enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirebilir. Bu yüzden özellikle kış aylarında vücudu soğuk ve kuru havadan korumak önemlidir.

Bundan dolayı, dışarıda soğuk havada dolaşırken kendinizi sıcak tutmanın sadece rahatlığınız değil, aynı zamanda sağlığınız için de önemli olduğunu unutmamanız gerekmektedir.

Related Posts

54. Deniz Kuvvetleri Kupası Tamamlandı

Deniz Kuvvetleri Kupası Yat Yarışı, Göcek’te ödül töreniyle sona erdi. Dereceye girenler ödüllerini aldı.

BM’den Afganlar için çağrı: Ülkelerine zorla gönderilmeleri acilen durdurulmalı

BM’den Afganlar için çağrı: Ülkelerine zorla gönderilmeleri acilen durdurulmalı

Uyuşturucu ve Silahla Yakalandı

Keşan’da İ.Ç.’nin evinde uyuşturucu ve silah ele geçirildi, tutuklandı.

Suriye hükümeti Süveyda’ya özel kuvvet gönderecek

Suriye’nin Süveyda kentinde devam eden çatışmaların ardından Suriye hükümetinden kritik bir adım geldi. Suriye İçişleri Bakanlığı, özel kuvvetleri Süveyda’ya göndermek için hazır olduklarını açıkladı.

Hatay’da Yaralı 11 Yabani Kuş Doğaya Salındı

Hatay’da tedavi edilen 11 yaralı yabani kuş, doğaya başarıyla salındı.

Ovacık’taki Orman Yangını Kontrol Altına Alındı

Karabük’ün Ovacık ilçesinde çıkan orman yangını, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.