Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, “Prefinansman modeli ile dayanaklarımızın aktifliği çok daha fazla artacak. Piyasaya verdiğimiz bu hibe dayanaklar, çarpan formunda ihracatımıza geri dönecek.” dedi.
Kılıçkaya, Akdeniz İhracatçılar Birliği tarafından Kayseri’de bir otelde düzenlenen “Yeni Kuşak İhracat Dayanakları ve Prefinansman Modeli Tanıtım ve Bilgilendirme Programı”nda, ihracatın Türkiye iktisadını ivmelendiren, istihdamı ve kalkınmayı destekleyen kıymetli güç olduğunu söyledi.
İhracatta yıl sonu prestijiyle 250 milyar doları aşacaklarını belirten Kılıçkaya, böylece Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye Yüzyılı’na girerken daima birlikte bir rekora imza atacaklarını söz etti.
Bakanlık olarak ihracatın her basamağına ve her adımına dayanak verdiklerini vurgulayan Kılıçkaya, “Bu kapsamda yılda en az 14 bin ihracatçımızı destekliyoruz. 85 farklı ülkede 1500’ün üzerindeki memleketler arası nitelikteki fuar iştirakini destekliyoruz. Her sene 60 farklı ülkeye 250’nin üzerinde alım ve ticaret gerçekleştiriyoruz. İhracatçılarımızın 92 farklı ülkede 1200’ün üzerindeki ofisini, deposunu ve dağıtım kanallarını hem kira olarak hem de tanıtım masrafı olarak destekliyoruz.” diye konuştu.
Kılıçkaya, şu anda ihracatın içindeki e-ihracat hissesinin yüzde 1,5 olduğunu lisana getirerek, şöyle devam etti:
“İnşallah bu oranları yüzde 10’lara çekmek için önümüzdeki periyotta sipariş karşılama üzere, yurt dışı pazar entegrasyonu üzere, dijital pazarlama üzere e-ihracata dönük de çok güçlü takviye paketi oluşturduk. Ayrıyeten yeniden bilhassa ihracatımızdaki pazar çeşitliliğini artırabilmek için işte Avrupa’da resesyon var, bu cins bağımlılıklardan kurtulabilmek için yeniden Sayın Bakanımızın iştirakleriyle temmuz ayında uzak ülkeler stratejisini biz lanse etmiştik. Bu kapsamda uzak ülkeler stratejisindeki ülkeler başta olmak üzere gaye olarak belirlediğimiz ülkelerde bu dayanak oranlarımızı ek 25 puana kadar destekleyeceğiz. Ayrıyeten da geçtiğimiz aylarda prefinansman modeli geliştirdik, bir protokole imza attık. Bu anlatacağımız takviyeler bizim yıllardan beri uyguladığımız dayanaklar, faaliyet sonrası hibe formunda verdiğimiz dayanaklar. Yani siz faaliyeti gerçekleştiriyorsunuz, faturanızı, dekontunuzu getiriyorsunuz, biz gerisinden destekliyoruz. Biz biliyoruz ki bilhassa KOBİ’lerimiz yurt dışına açılma noktasında finansman sorununa giriyorlar. Biz de buna bir tahlil olsun diye bu çeşit takviyeleri önden finanse edecek bir modeli hayata geçiriyoruz. Prefinansman modeli ile dayanaklarımızın aktifliği çok daha fazla artacak. Piyasaya verdiğimiz bu hibe dayanaklar, çarpan formunda ihracatımıza geri dönecek.”
Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Eserleri İhracatçıları Birliği Lideri Refik Onur Kılıçer ise küresel manada 2022 yılında bir yüksek güç maliyetleri, tedarik zincirinde yaşanan sorunlar, enflasyon ve tesirleri, hissedilmeye başlayan resesyona karşın ülkenin en yüksek kasım ayı ihracat performansını gösterdiğini söyledi.
Kılıçer, bugün tanıtım ve bilgilendirme toplantısının yapılacağı yeni modelle devletçe tahsis edilen kaynakların süratli halde firmalara yansıtılması hedefiyle mevcut ve yeni dayanak programlarını tek bir çatı altında bütüncül halde hazırlanmış olmasının firmalar için büyük kolaylık sağlayacağını anlattı.
Programda, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Lideri Memduh Büyükkılıç, Kayseri Ticaret Odası İdare Heyeti Lideri Ömer Gülsoy ve Kayseri Sanayi Odası İdare Şurası Lideri Mehmet Büyüksimitci de konuşma yaptı.