İstanbul’un trafiği kar yağışını etkiliyor

İstanbul, Dünya Genelinde En Yoğun Trafik Şehri Olarak Belirlendi

ABD merkezli bir yazılım şirketinin 2024 yılı raporuna göre, İstanbul, New York’u geride bırakarak dünya genelinde en yoğun trafiğe sahip şehir oldu. Kentte her geçen gün artan motorlu taşıt sayısı, trafikte geçirilen saatleri uzatırken hava kalitesini olumsuz etkiliyor ve bu durum kentte yaşayan canlıların sağlığını da tehlikeye atıyor.

İstanbul’daki Kayıtlı Araç Sayısı 6 Milyona Yaklaştı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kentte kayıtlı araç sayısının 6 milyona yaklaştığını belirtti. Toros, bu sayının oldukça yüksek olduğunu vurgulayarak, “İstanbul’da kişiler yarım saatte gidecekleri yolu 1-2 saatte gidebiliyor. Bir araç yarım saat çalışacakken 2 saat çalışıyor. Yine araçların fazla dur-kalk yapması atmosfere saldığı emisyon miktarını artırıyor. Bu durum hem çevreyi hem de insan sağlığını olumsuz etkiliyor.” dedi.

“Artan Araç Sayısı İklim Değişikliğini Tetikliyor”

Prof. Dr. Toros, araçların neden olduğu hava kirliliğinin insan sağlığını olumsuz etkilediğini ve bu durumun birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nün çalışmalarına göre, her yıl hava kirliliği nedeniyle 7 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Toros, toplu taşıma kullanımının ve ev ile iş yerlerinin yakın olması gibi önlemlerin alınmasının önemli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Toros, İstanbul’da araç sayısının azaltılması gerektiğini ve bu durumun ancak toplu taşıma kullanımının yaygınlaşmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti. Aksi takdirde, hem trafik sorununun hem de hava kirliliğinin artarak devam edeceğine dikkat çekti.

“Araç Sayısının Artması Sıcaklığı Etkiliyor”

İstanbul’daki araç sayısının fazla olmasının doğrudan hava kirliliğini artırdığını ifade eden Toros, bu durumun dolaylı olarak kar yağışını etkileyebileceğini söyledi. Kentteki her bir aracın egzozundan çıkan kirletici gazların atmosferin kimyasal yapısını değiştirdiğine dikkat çeken Toros, bu durumun şehirdeki sıcaklık ve hava olaylarını da etkilediğini belirtti.

Şehirlerdeki araç yoğunluğunun güneş ışınlarını yeryüzünde hapsolmasına ve şehirlerde daha fazla ısınmaya yol açtığına değinen Toros, bu durumun kar yağışını etkileyerek yağışın şeklini dahi değiştirebileceğine işaret etti. Bu nedenle, araç sayısının azaltılması ve çevreye duyarlı alternatif ulaşım modlarına yönelinmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İstanbul’daki araç yoğunluğunun azaltılması için farkındalık oluşturulması ve çevre dostu ulaşım yöntemlerine yönelinmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Toros, bu sayede herkesin daha temiz bir çevrede ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini belirtti.

Related Posts

Elektrikle balık avında facia: 24 yaşındaki recep öldü

Muğla’da çayda arkadaşları ile birlikte elektrik ile balık avlayan genç akıma kapılarak yaşamını yitirdi.

Trablus’tan Türkiye’ye giriş yapacak! Nefes almak bile zorlaşacak

Trablus üzerinden gelen çöl tozlarının, bugün öğleden itibaren Türkiye’ye ulaşması bekleniyor.

DMM: Özgür Özel’e saldıran kişinin GBT’sinin silindiği iddiaları doğru değil

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında yer alan, ‘Özgür Özel’e saldıran ve daha önce kasten cinayetten hüküm giyen S.T.’nin GBT’si silinmiş’ şeklindeki iddialar doğru değildir” denildi.

Hindistan Pakistan savaşını 6 yıl önce satır satır yazmışlar: ‘Nükleer kış Türkiye’yi doğrudan etkiler’

Güney Asya’da gerilim, küresel bir felaketin kıyısına dayandı. Hindistan ile Pakistan arasında haftalardır tırmanan çatışmalar, sınır ötesi füze saldırılarıyla sıcak savaşa dönüştü. Dünya nefesini tutarken, en büyük korku ise nükleer silahların devreye girmesi. İki ülkenin toplamda 300’e yakın nükleer başlığa sahip olduğu bilinirken, olası bir nükleer saldırı sadece bölgeyi değil, iklimi, tarımı ve güvenliğiyle Türkiye dahil tüm dünyayı etkileyebilir.

Hindistan saldırısı sonrası Pakistanlılar stok yapmaya başladı

Hindistan ordusu, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Azad Keşmir bölgesindeki “hedeflere” karşı askeri operasyon başlattığını bildirdi.

BM’den dikkat çeken insani gelişmişlik raporu: Dünya son 35 yılın en düşük seviyesinde

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayımlanan “Bir Tercih Meselesi: Yapay Zeka Çağında İnsanlar ve İhtimaller” başlıklı 2025 İnsani Gelişme Raporu, küresel insani gelişmedeki ilerlemenin son 35 yılın en düşük seviyesine gerilediğini ortaya koydu. Rapora göre Türkiye, “çok yüksek insani gelişme” kategorisindeki konumunu korudu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir