İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi açıklandı

Türkiye İmalat PMI Nisan Ayında 50,8’e Düştü

Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. Martta 51,5’lik seviyesinden hafif bir düşüşle nisanda 50,8 olarak gerçekleşti ve dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Ocak 2024’ten bu yana devam eden güçlenme eğilimi, nisan verisinin son 5 ayın en düşük ivmesine işaret ediyor.

Almanya’da Türk imalatçıların en büyük ihracat pazarı olarak üretim nisanda yeniden düşüş gösterirken, ABD’de ise üretim genişlemeye devam etti. Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite ise nisan ayında yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez azaldı. İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya ise ekonomik aktivitesini üçüncü kez artırdı.

Orta Doğu’da PMI verileri Suudi Arabistan’da en hızlı büyümeyi gösterirken, Kanada ekonomik aktivitede en büyük düşüşü yaşadı.

Almanya’da Üretim Yeniden Düştü

Almanya’da Türk imalatçıların en büyük ihracat pazarı olan üretim, mart ayında son 10 ayın ilk artışını kaydettikten sonra nisanda yeniden düştü. ABD’de ise üretim ikinci çeyrekte genişlemeye devam etti.

İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya’nın ekonomik aktivitesi üç aydır artmaya devam ediyor. Orta Doğu’da Suudi Arabistan ekonomik aktivitede en hızlı büyümeyi yaşarken, Kanada en büyük düşüşü gösterdi.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticarete ilişkin belirsizliklerin Türk imalat sanayi ihracatçılarını zorladığını belirtirken, nisanda talep ikliminde görülen hafif iyileşmenin umut verici olduğunu vurguladı.

Harker, gelecekte küresel ticaretteki aksamaların Türk ihracatçılarının performansını etkileyebileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Adidas Türkiye kullanıcı verilerini çaldırdı: Özür dileyip açıklama yayınladılar

Ünlü spor giyim markası Adidas’ın Türkiye resmi hesabı, müşteri verilerine dair bir ‘güvenlik ihlali’ yaşandığını ve bilgilerin sızdırıldığını duyurdu. Yapılan resmi ‘özür’ açıklamasında, müşterilerin isim, e-posta adresi, telefon numarası, cinsiyet ve doğum tarihi gibi iletişim bilgilerinin ele geçirildiği ifade edildi.

Defalarca revize edilmişti: Gözler Merkez Bankası enflasyon raporunda!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yeni enflasyon raporunu perşembe günü açıklayacak. Daha önce defalarca revize edilen tahminlerin ardından, bu kez yıl sonu beklentisinin ne olacağı merakla bekleniyor. Toplantıda hem küresel gelişmeler hem de iç piyasa dinamikleri ele alınacak.

Bakan Şimşek’ten sert açıklama: ‘Ceza mekanizmaları devreye alınacak’

Gelir İdaresi Başkanlığı, e-ticaret gelirlerinde vergi kaybını önlemek için kapsamlı bir çalışma başlattı. Sanal POS sistemleri üzerinden gelir elde eden bazı mükelleflerin vergi beyannamelerini eksik veya hiç vermediği tespit edildi. Bakanlık, gönüllü uyum süreciyle vergi kaçakçılığını engellemeye çalışıyor.

Türkiye Avrupalılar için bile pahalı

Türkiye’deki asgari ücretli, maaşıyla temel gıdalardan oluşan sepetini yaklaşık 8 kez, Almanya’daki asgari ücretli ise 20 kez doldurabiliyor.

Bebeği olan herkesi ilgilendiriyor: Ticaret Bakanlığı bu ürünleri yasakladı

Ticaret Bakanlığı’nın Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’ne yeni ürünler eklendi. Listede bu kez bir oda kokusu ile bir bebek kanguru modeli var.

Özelleştirme İdaresi 3 ildeki taşınmazların satışını onayladı

Özelleştirme İdaresi 3 ildeki taşınmazların satışını onayladı