İSİG Meclisi: Son on iki yılda en az 2 bin 664 genç işçi yaşamını yitirdi

İSİG Genç İşçiler İş Cinayetleri Raporu: Son 12 Yılda En Az 2 Bin 664 Genç İşçi Hayatını Kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından yayınlanan Genç İşçiler İş Cinayetleri Raporu’na göre, Türkiye’de son 12 yılda en az 2 bin 664 genç işçi hayatını kaybetti. Rapor, AK Parti hükümetinin 2025’i “Aile Yılı” ilan etmesine rağmen gençlerin maruz kaldığı olumsuz koşarlara dikkat çekiyor.

İSİG Meclisi, 2013-2024 dönemini kapsayan raporunda genç işçilerin güvencesiz çalıştırılmasının ve geleceksizleştirilmesinin önemine vurgu yapıyor. Rapor, son on iki yılda en az 2 bin 664 genç işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini ortaya koyuyor.

Raporda, AK Parti iktidarının 2025 yılını “Aile Yılı” ilan etmesine rağmen genç işçilerin durumu şu şekilde değerlendirildi: “Geleceğimiz dediğimiz gençlerimiz, sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşamalı, okumalı ve çalışmalıdır. Ancak yoksulluk, güvencesiz işçilik, şiddet, geleceksizlik ve iş cinayetleri gençleri tehdit etmektedir. Özellikle AK Parti döneminde uygulanan politikalar gençlerin geleceğini ellerinden almış ve onları sermaye için ucuz işgücü haline getirmiştir.”

Genç İşsizlik Oranları ve Eğitimde-İstihdamda İlişkisi

Diğer verilere bakıldığında Türkiye’de gençler arasında işsizlik sorununun da derin olduğu görülüyor. GENÇ-İŞ araştırmasına göre, 2024 yılının 4. çeyreğinde gençlerde işsizlik oranı yüzde 15,7 olarak açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden hesaplanan geniş tanımlı işsizlik oranı ise 2024 yılının son çeyreğinde gençler arasında yüzde 37,3 düzeyinde gerçekleşti. Bu verilere göre geniş tanımlı genç işsizliği, dar tanımlı işsizliğin üzerinde yüksek bir orana ulaşmış durumda.

OECD’nin verilerine göre Türkiye’de 18-24 yaş arasındaki her 3 gençten biri ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Bu oran, OECD ülkeleri ortalamasının oldukça üstünde bir seviyede bulunuyor. Özellikle genç kadınların eğitimde ve istihdamda yer alma oranları erkeklerden daha düşük seviyelerde seyrediyor. Bu durum, gençlerin karşı karşıya kaldığı sorunların ciddiyetini ortaya koyuyor.

Related Posts

CHP’li Taşcıer: Çocuklarımızı sermayeye ve cemaatlere teslim etmeyeceğiz

Taşçıer, Bakan Tekin’in zorunlu eğitim konusundaki açıklamalarını eleştirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti

Zeydan Karalar görevden uzaklaştırıldı

İçişleri Bakanlığı, tutuklanan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin’in geçici tedbirle görevlerinden uzaklaştırıldığını bildirdi.

Böylesi şimdiye kadar ilk kez oldu! CHP’li ve AKP’li vekillerin sokakta slogan savaşı

CHP Milletvekilleri, CHP’li belediyelere yönelik operasyonları protesto etmek için TBMM’den Adalet Bakanlığı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında CHP’li vekiller istifa sloganları atarken, AKP’liler ise destek verdi.

Ermenistan yol ayrımında: Paşinyan ile Kilise arasında kriz derinleşiyor

Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan ile ülkenin en üst düzey Hristiyan liderleri arasında yaşanan anlaşmazlık derinleşiyor. Paşinyan, Ermeni Apostolik Kilisesi’nin merkezi Eçmiyazin’i “anti-Hristiyan, ahlaksız, ulus ve devlet karşıtı bir grubun …

Bayrampaşa Belediye Meclisi’nde CHP’li 2 üye partilerinden istifa etti

Bayrampaşa Belediye Meclisi’nde CHP’li 2 üye partilerinden istifa etti