İnşaat malzemeleri sektörü artışta!

İSTANBUL (İGFA) – Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Ocak 2025 sonuçları açıklandı.

Raporda, inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2024 yılı kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 arttığı belirtildi.Yıl boyunca yaşanan değişime de raporda yer verildi.

Yılın ilk çeyrek döneminde üretimin geçen yılın ilk çeyrek dönemine göre yüzde 10,9 yükseldiği, ikinci çeyrekte ise yüzde 3,9 azaldığı kaydedildi. Üçüncü çeyrekte de üretimdeki gerilemenin sürdüğüne ve yüzde 2,2oranında azalma görüldüğüne değinildi.Diğer yandan yeni inşaat siparişleri ocak ayında bir önceki aya göre 6,9 puan artarak beklentilerin üzerinde bir yükseliş gösterdi. Mevsimsel olarak düşük olan kış aylarında yaşanan bu artışın, gelecek dönem için olumlu bir işaret olduğu değerlendirildi.

12 ALT SEKTÖRDE ÜRETİM DÜŞTÜ

2024 yılının kasım ayında alt sektörlerin birçoğunda üretimin azaldığına raporda dikkat çekildi. 2024 Ocak-Kasım döneminde üretim, 10 alt sektörde geçen yılın aynı dönemine göre artarken, 12 alt sektörde ise azaldı.Öte yandan bazı alt sektörlerde görece yüksek üretim artışları yaşandı. İlk 11 ayda inşaat camları üretimi yüzde 13,1 ve demir çelik inşaat ürünleri üretimi yüzde 13,0 arttı. Hazır beton üretimi yüzde 8,9, çimento üretimi yüzde 5,0 ve demir çelik çubuk ve profil üretimi de yüzde 3,7 büyüdü.

2024 yılının ilk 11 ayında bazı alt sektörlerde ise üretimin yüksek düşüş gösterdiği rapora yansıdı. Bu dönemde seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 23,7 ve seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 27,2 düştü. Ayrıca, metal yapı ve yapı parçaları üretimi yüzde 13,7, demir çelik radyatör üretimi yüzde 23,0, birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri üretimi yüzde 15,7 azalma kaydetti. 2023 yılında alt sektörlerde farklı üretim eğilimlerinin ortaya çıktığına değinilen raporda, 2024 yılının kasım ayına kadarki süreçte de benzer eğilimin sürdüğüne vurgu yapıldı.

Güven endeksi 4,8 puan yükseldi

İnşaat sektörü güven endeksi, kasım ve aralık aylarındaki artışların ardından 2025 Ocak ayında bir önceki aya göre 4,8 puan arttı ve90,4 puana yükseldi. Son üç aydır toparlanma gözlemlenen güven endeksi, ekonomideki sıkılaşma politikalarına rağmen faiz indirimi beklentisiyle ocak ayında belirgin bir iyileşme gösterdi. 2025’in ilk çeyreğinde güven endeksinin yükselmeye devam etmesi bekleniyor.

Yeni inşaat siparişleri ocak ayında bir önceki aya göre 6,9 puan artarak beklentilerin üzerinde bir yükseliş gösterdi. Mevsimsel olarak düşük olan kış aylarında yaşanan bu artışın, gelecek dönem için olumlu bir işaret olduğu değerlendirildi. Yeni siparişler, 2023 Mayıs seviyelerine geri döndü.

2024 yılında yeni konut satışları ise 2023 yılına göre yüzde 27,6 artarak 484 bin 461 adet oldu. 2020’de pandemi nedeniyle düşüş gösteren satışlar, 2024’te 2019’dan sonraki en yüksek seviyeye ulaştı. 2024 yılının ikinci yarısında konut fiyatlarının artması beklentisiyle satışlarda hızlanma yaşandı.

Related Posts

Büro kuracak genç avukatlara faizsiz kredi müjdesi: 6 ay ödemesiz kredi dönemi başladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, genç avukatlara kendi bürolarını kurabilmeleri için 6 ay ödemesiz, sabit ve değişken faizli alternatifleri içeren kredi desteği sağlanacağını bildirdi. Adalet Bakanlığı öncülüğünde Türkiye Barolar Birliği, Vakıfbank ve Kredi Garanti Fonu iş birliğiyle hayata geçirilen yeni protokol kapsamında, genç avukatlara büro kurarken kullanılmak üzere kredi desteği sağlanacak. İlk 5 yıl içinde mesleğe başlayan avukatlar, teminatsız, düşük faizli ve 6 ay ödemesiz kredi seçeneklerinden yararlanabilecek. Destek paketinin büyüklüğü ise 5 milyar TL olarak belirlendi.

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Çivi çakmayan AKP dış borçta rekor kırdı!

Dış borç, 527.5 milyar dolarla rekor kırarken bu borcun büyük bir bölümü AKP döneminde gerçekleşti. CHP, dış borç stokunun AKP’nin iktidarda olduğu dönemde 395.7 milyar dolar arttığına dikkat çekti. CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez …

15 Temmuz’da ücretsiz olacak toplu ulaşım hatları belli oldu

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre 15 Temmuz’da Başkentray, İZBAN ve Marmaray gibi ulaşım hatları ücretsiz hizmet verecek.

Resmi Gazete’de duyuruldu: Yatırım fonları ve mevduatta stopaj arttı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 6 ay vadeli mevduatta yüzde 15 olan stopaj yüzde 17,6’a, 1 yıl vadeli stopaj yüzde 12’den yüzde 15’e çıkarıldı.