Hastalık, sadece 3 gece az uykudan sonra ortaya çıkıyor: Araştırmacılar alarm veriyor

Uykusuzluğun Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri Üzerine Yapılan Araştırma

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nde gerçekleştirilen son araştırma, sadece dört saatlik uyku almanın bile kalp hastalığı riskini artırabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma, 16 sağlıklı erkek üzerinde kontrollü bir deney olarak yürütüldü. Katılımcılar, normalde 8,5 saat uyku alırken, deney sırasında üç gece boyunca sadece 4,25 saat uyudu.

Her deney aşamasından sonra erkekler, yoğun bir bisiklet antrenmanı yaptılar ve araştırmacılar, kanlarındaki 90’dan fazla farklı protein seviyesini inceledi. Sonuçlar, uyku eksikliğinin, kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili inflamasyon belirteçlerinde artışa neden olduğunu gösterdi.

Uykusuzluğun yol açtığı bu yüksek seviyedeki iltihaplı proteinler, kan damarlarına zarar verebilir ve kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı ve atriyal fibrilasyon riskini artırabilir.

Ayrıca, endişe verici olan bir diğer nokta ise, yetersiz uyku sonrasında yapılan egzersizin, beyin ve kalp sağlığı için faydalı olan bazı proteinlerin etkisini azaltmasıdır. Ayrıca, araştırma sırasında kan örneklerinin alındığı saatlerin bu protein seviyesini etkilediği gözlemlendi.

Bu bulgular, özellikle vardiya çalışanlar ve düzensiz uyku düzenine sahip yetişkinler için sağlık açısından endişe verici bir durumu vurguluyor.

Related Posts

Yaş ilerledikçe pankreas kisti riski de artıyor! Bu belirtilere dikkat: Tedaviyi belirleyen 3 soru var

Sindirim sisteminin kritik organlarından biri olan pankreasta ortaya çıkan kistler genellikle belirti vermiyor ve çoğu kez başka tetkikler sırasında rastlantısal olarak fark ediliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Emre Bozkurt, pankreas kistlerinde tedaviyi belirleyen 3 önemli soruyu açıkladı.

İdrar Kaçırma Neden Olur?

İdrar kaçırma neden olur? Türkiye’de her iki kadından birinin yaşadığı idrar kaçırma sorununun tedavisi hakkında uzmanlar bilgi verdi. 

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Tıp dünyasını şaşırtan vaka! Depresyona giren hasta, 56 gün boyunca kesintisiz uyudu

Samsun’da girdiği depresyon sonucu bilinci kapanan 26 yaşındaki hasta 56 gün sonra uyandı.

‘Çağımızın hastalığı’ hemoroid: Nasıl önleriz, nasıl başa çıkarız?

Basur ve mayasıl adıyla da bilinen hemoroid, dünya genelinde çok sayıda kişiyi etkileyen ve ciddi rahatsızlık verebilen bir hastalık. Ancak uzmanlar hem hastalıktan kaçınmak hem de tedavi etmek için yaşam biçiminde kalıcı değişiklikler yapılması gerektiğini söylüyor.