Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Ekonomistlerden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Eleştiri

Ekonomistler, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uyguladığı ekonomi politikalarını sert bir şekilde eleştirdi. İktisatçılardan Prof. Aziz Konukman’ın, “Enflasyonu artıran kâr marjları ama serveti vergilendiremiyorlar. Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp” şeklindeki sözleri gündemde.

Temmuz 2025’te emekli ve ücretliler, artan enflasyon ve düşük zam oranlarıyla ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldı. Asgari ücrete zam yapılmazken, memur ve memur emeklilerine yüzde 15.57, SGK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 16.67 zam yapıldı. Yapılan zamlar, yıllık enflasyonun altında kalırken, kamu işçileri için görüşmeler devam etmekte.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Program başarısını kanıtladı, enflasyon geriledi” açıklamasına tepki gösteren ekonomistler, uygulanan ekonomi politikalarının halkı daha da yoksullaştırdığını savunuyor.

Prof. Aziz Konukman: “Bir tek emekçiye sözleşme dayatılıyor”

İktisatçı Prof. Aziz Konukman, enflasyonun temel nedeninin “talep fazlası” olmadığını, asıl nedenin “kâr odaklı enflasyon” olduğunu belirtti. Konukman, Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu açıklamalarında yer alan “fiyatlama davranışlarının dezenflasyon üzerinde risk yarattığı” ifadesine dikkat çekti.

Konukman’a göre, özel sektör fiyatları geçmiş enflasyona göre belirliyor, kâr marjı ekliyor ve kamu kurumları da enflasyona katkıda bulunuyor. Ancak sadece emekçilerin gelirlerinin sınırlı tutulduğunu vurguladı. Konukman şu şekilde konuştu:

“Enflasyonu artıran kâr marjları ama bir türlü serveti vergilendiremiyorlar. Ücretlilerin hem reel olarak geliri azaltılıyor hem de azalan gelirlerden bütçeye ‘vergi hortumu’ bağlanıyor. Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp.”

İnan Mutlu: “Kâbus yaşıyorlar”

Siyasal iktisatçı İnan Mutlu, sabit gelirli kesimlerin son beş yılda “kâbus senaryosunu” yaşadığını ifade etti. Mutlu, her ay ortalama 262 bin kişinin banka borcu yüzünden yasal takip sürecine girdiğini belirtti.

Çözüm Önerisi: Devletin Rolünü Yeniden Tanımlamak

İnan Mutlu, sorunun kemer sıkmak değil, devletin ekonomideki rolünü yeniden tanımlamak olduğunu belirtti. Gelir dağılımının düzeltilmesi, üretim ve sanayi politikalarının dış açığı azaltacak şekilde yeniden yapılandırılması ve yüksek gelir gruplarının daha fazla vergilendirilmesi gerektiğini savundu.

Related Posts

Çivi çakmayan AKP dış borçta rekor kırdı!

Dış borç, 527.5 milyar dolarla rekor kırarken bu borcun büyük bir bölümü AKP döneminde gerçekleşti. CHP, dış borç stokunun AKP’nin iktidarda olduğu dönemde 395.7 milyar dolar arttığına dikkat çekti. CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez …

15 Temmuz’da ücretsiz olacak toplu ulaşım hatları belli oldu

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre 15 Temmuz’da Başkentray, İZBAN ve Marmaray gibi ulaşım hatları ücretsiz hizmet verecek.

Resmi Gazete’de duyuruldu: Yatırım fonları ve mevduatta stopaj arttı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 6 ay vadeli mevduatta yüzde 15 olan stopaj yüzde 17,6’a, 1 yıl vadeli stopaj yüzde 12’den yüzde 15’e çıkarıldı.

İşte Nefes Kredisi hakkında her şey

KOBİ’lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla başlatılan Nefes Kredisi’nde faiz oranı ne, hangi bankalara başvurulacak ve azami kredi miktarı kaç lira olacak? İşte ayrıntılar…

ATM’ye para yatırma limitleri güncellendi

ATM’ye para yatırma limitleri güncellendi

Bankalar promosyon tutarlarını güncelliyor! 19 banka imzayı attı

3 Temmuz tarihinde açıklanan enflasyon verileriyle birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklisi için temmuz ayında yapılacak zam oranı yüzde 16,67 olarak belirlendi. Söz konusu tutarı aynı şekilde en düşük emekli maaşına yansıtan iktidar, halihazırda 14 bin 469 …