CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’ten Ekonomi Açıklaması
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, ülke ekonomisine dair endişe verici bir tablo çizdi. Zeybek, ekonomik göstergelerin gittikçe kötüleştiğini vurgulayarak, durumu “Ekonomi tepetaklak” olarak nitelendirdi.
Zeybek, halkın borç yükünden istihdam kaybına ve örtülü ödenek harcamalarına kadar çeşitli konularda çarpıcı veriler paylaşarak dikkatleri üzerine çekti. İcra dairelerine 1 Ocak-20 Haziran arasında gelen 4,7 milyon yeni dosya ile ilgili bilgi veren Zeybek, bu dosya sayısının önceki yıla göre %9,4 oranında artarak 4 milyon 711 bin dosyaya ulaştığını belirtti.
“Vatandaşın Borcu Boyunu Aştı”
Gökan Zeybek, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 58,6 milyar lira artarak 4 trilyon 726 milyar liraya yükseldiğini ifade ederek, “Vatandaşın borcu boyunu aştı” dedi.
Üretim ve istihdam verilerini değerlendiren Zeybek, sektörlerdeki gerilemeyi şu şekilde özetledi:
- Textil ve inşaat sektörleri konkordato başvurularında öne çıkıyor. Tekstilde çalışan sayısının gerilemesi ve sektörün batık kredi miktarındaki artış sıkıntıyı gözler önüne seriyor.
- İnşaat sektörü, yüksek maliyetler ve daralan dış piyasa nedeniyle zor günler yaşıyor. Kredi borçlarında yaşanan artış ve kapanan inşaat şirketlerinin sayısı sektördeki sıkıntıyı yansıtıyor.
- Sanayide üretim ve istihdamda düşüş yaşanıyor. İmalat sektöründe çalışan sayısındaki azalma endişe verici boyutlara ulaşıyor.
“Örtülü Ödenek 5.5 Milyar Yuttu”
Gökan Zeybek, kamunun faiz giderlerindeki artışı ve örtülü ödenek harcamalarını vurgulayarak, durumu şu şekilde açıkladı:
“Örtülü ödenek 5,5 milyar lira harcandı. Faiz giderleri ve diğer harcamalar bütçeyi olumsuz etkiledi. Özellikle temsil ve tanıtım harcamalarındaki artış dikkat çekici düzeyde.”