Alzheimer için yeni umut: ‘Beyin temizliği’ tedavisi

Araştırma, beynin atık temizleme sistemi olan meningeal lenfatik damarlar üzerine yoğunlaşıyor. Vücudun genel lenfatik sisteminin bir parçası olan bu damarlar, beyin atıklarının temizlenmesinde ve bağışıklık sistemine yardımcı olmakta kritik bir rol oynuyor.

Bilim insanları, yaşlı farelerin meningeal lenfatik damarlarının büyümesini ve işlevselliğini artırmak için özel bir protein tedavisi uyguladı. Tedavi edilen fareler, tedavi edilmeyenlere kıyasla belirgin bir hafıza iyileşmesi gösterdi.

Yaşlanmayla birlikte hafıza kaybı ve bilişsel yetilerin azalması Alzheimer gibi hastalıklarla doğrudan bağlantılıdır. Bu yeni bulgular, demans ve diğer nörodejeneratif hastalıkları yavaşlatmak veya önlemek için potansiyel ipuçları sunabilir.

Araştırma sırasında, mikroglia adı verilen bağışıklık hücrelerinin aşırı stres altındayken interlökin 6 adlı bir proteinle yardım çağrısında bulunduğu keşfedildi. Tedavi sayesinde bu protein seviyeleri azaldı ve bağışıklık sistemindeki düzensizlikler düzeldi.

Meningeal lenfatik damarların beynin dışında bulunması, tedavinin kan-beyin bariyerini aşma zorunluluğunu ortadan kaldırarak önemli bir avantaj sağladı. Bu da tedavilerin daha etkili bir şekilde beyne ulaşmasına olanak tanıyor.

Washington Üniversitesi’nden nörobilimci Jonathan Kipnis, bu çalışmanın beyin sağlığını desteklemek için meningeal lenfatik damarların modülasyonunun kullanılabileceğini belirtti. “Nöronları yeniden canlandıramayabiliriz, ancak meningeal lenfatik damarları düzenleyerek onların en iyi şekilde işlev göstermelerini sağlayabiliriz” dedi.

Araştırmanın sonuçları Cell dergisinde yayımlandı ve gelecekte bilişsel gerilemeyi önlemek veya yavaşlatmak için daha güçlü tedavilerin geliştirilmesi umuluyor.

Related Posts

İdeal kilo kaybı haftada 0.5-1 kg olmalı! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Hastalık, sadece 3 gece az uykudan sonra ortaya çıkıyor: Araştırmacılar alarm veriyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, sadece üç gece boyunca az uyumak bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacılar, uykusuzluğun kalp hastalığı riskini artıran değişiklikleri tetiklediğini ve vücuttaki inflamasyon seviyelerinin hızla arttığını ortaya koydu.

Yaş ilerledikçe pankreas kisti riski de artıyor! Bu belirtilere dikkat: Tedaviyi belirleyen 3 soru var

Sindirim sisteminin kritik organlarından biri olan pankreasta ortaya çıkan kistler genellikle belirti vermiyor ve çoğu kez başka tetkikler sırasında rastlantısal olarak fark ediliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Emre Bozkurt, pankreas kistlerinde tedaviyi belirleyen 3 önemli soruyu açıkladı.

İdrar Kaçırma Neden Olur?

İdrar kaçırma neden olur? Türkiye’de her iki kadından birinin yaşadığı idrar kaçırma sorununun tedavisi hakkında uzmanlar bilgi verdi. 

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.