Suriye’de iç savaş sonrasında yönetim ve otorite boşluğundan istifade eden terör örgütü PKK’nın uzantısı olan PYD-YPG, ülkenin kuzeyini ve kuzeydoğusunu IŞİD’le mücadele bahanesiyle işgal etti.
Türkiye sınırındaki bölgeler, Şırnak’ın Cizre ilçesinden başlayarak sırasıyla Nusaybin, Kızıltepe, Derik, Ceylanpınar, Akçakale, Suruç, Kilis, Hatay’a kadar birçok bölge, özerk yönetim kanton bölgeler adı altında terör örgütünün işgali altında bulunuyor.
Türkiye için tehdit görülen terör örgütünün bu bölgedeki yönetim çabasına karşı, Suriye’nin kuzeyine yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Pençe Kılıç, Barış Pınarı harekatları düzenlenerek terör örgütünün alan tutma ve alan genişletme faaliyetlerinin önüne geçildi.
GÜÇ ZEHİRLENMESİ YAŞADI
IŞİD’i bahane ederek başta ABD olmak üzere Batılı güçlerin sempatisini kazanan terör örgütünün uzantısı olan SDG’ye (Suriye Demokratik Güçleri) her yıl Pentagon tarafından milyon dolarlık bütçe ayrılırken, bugüne kadar bölgeye binlerce tır ağır silah ve mühimmat yardımı da gönderildi. Bölgede güç zehirlenmesi yaşayan terör örgütü, ABD ve Batılı güçlerin de desteğiyle IŞİD’i bölgede zayıflattıktan sonra adım adım özerk yönetim ve kanton bölgeler oluşturarak söz sahibi olmaya çalıştı.
7 BÖLGEDE SEÇİM KARARI
Son olarak 11 Haziran’da seçime gitme kararı alan Doğu Suriye Özerk Yönetimi, halen terör örgütü PKK-YPG’nin işgali altındaki Cezire Kantonu, Deyr Ez Zor Kantonu, Rakka Kantonu, Fırat Kantonu, Münbiç Kantonu, Afrin-Şehba Kantonu ve Tabka Kantonu olmak üzere 7 bölgede 6’sı büyükşehir, 40’ı şehir ve 105 kasabada sandık başına giderek yerel halka oy kullandıracak.
3 MİLYON KİŞİ OY KULLANACAK
Seçimlere kendi adı ve logolarıyla 30 partinin katılacağı bildirilirken, 7 bölgede 3 milyona yakın sivil halkın sandık başına gideceği öğrenildi. Bölgedeki mülteci ve göçmenlerin de oy kullanacağı özerk yönetim tarafından ilan edilirken, merkezi Erbil’de bulunan ve PKK’dan bağımsız olarak hareket eden ancak Beşar Esad yönetimine karşı 11 muhalif Kürt oluşumun bir araya geldiği Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ise özerk yönetimin aldığı seçim kararını boykot ettiklerini duyurdu.
“ŞARTLAR UYGUN DEĞİL”
Bu arada terör örgütünce alınan seçim kararına ABD’den karşı hamle geldi. Merkezi Erbil’de bulunan Rudaw’a açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının öngördüğü gibi Suriye’de düzenlenecek her seçim özgür, şeffaf, kapsayıcı ve adil olmalı. Biz, Kuzeydoğu Suriye’de bu tür bir seçimin düzenlenmesi için uygun şartların olmadığını düşünüyoruz. Aynı şekilde bu mesajımızı Suriye’nin kuzeydoğusundaki ilgili kişi ve aktörlere de aktardık” dedi.