Mars’tan yeni sismik veriler elde edildi

Mars Yüzeyinin Altında Sıvı Su Bulunabilir

Hiroşima Üniversitesi’nden Ikuo Katayama ve Deniz Jeodinamiği Araştırma Enstitüsü’nden Yuya Akamatsu, yaptıkları incelemede Mars yüzeyinin 10 ila 20 kilometre derinliğinde sıvı suyun olabileceğini öne sürdü. Bu çıkarım, NASA’nın 2018 yılında Mars’a indirdiği ‘InSight’ aracındaki SEIS (İç Yapı İçin Sismik Deney) cihazından elde edilen verilere dayanıyor.

SEIS cihazı, Mars depremleri ve meteor çarpmalarından kaynaklanan sismik dalgaları algılar. Bu dalgaların gezegenin iç katmanlarında nasıl yayıldığı incelenerek, yeraltındaki kayaçların yapısı ve yoğunluğu hakkında bilgi sağlar.

Özellikle P ve S dalgalarının hızları ve yayılma davranışları, araştırmacılara içinde sıvı bulunup bulunmadığına dair değerli ipuçları verir. S-dalgaları suyun içinden geçemezken, P-dalgaları yoğun maddelerde daha hızlı ilerler. 10 ve 20 kilometre derinlikte sismik hızlardaki ani değişimler, Katayama ve Akamatsu’ya göre kuru ve su dolu çatlaklar arasındaki geçişten kaynaklanıyor olabilir.

Araştırmacılar, Mars kabuğuna benzeyen İsveç’teki diyabaz kayaları üzerinde kuru, ıslak ve donmuş koşullarda deneyler gerçekleştirdi. Piezoelektrik vericilerle yapılan çalışmalar, sismik dalgaların farklı koşullarda belirgin şekilde değiştiğini gösterdi. Bu bulgu, sismik verilerde gözlenen sınırların kuru ve ıslak kayaçlar arasındaki geçişle uyumlu olduğunu ortaya çıkardı.

Katayama, “Mars’ta milyarlarca yıl önce suyun var olduğunu gösteren çok çalışma var. Ancak modelimiz, günümüz Mars’ında da sıvı suyun var olabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, gezegenin derinliklerinde sıvı su bulunmasının, mikroskobik yaşam olasılığını artırabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Volkswagen yolcu koltuğunda risk olan 6 modelini geri çağırdı… Onarım süreci ortalama 3 saat!

Dünyaca ünlü otomotiv devi Volkswagen, araçlarında tespit edilen kritik bir güvenlik problemi nedeniyle küresel çapta harekete geçti. Şirket, toplamda 16.510 aracı geri çağırma kararı aldığını açıkladı. Geri çağırma kararının merkezinde, kaza anında yolcuların yaşamını tehdit edebilecek ciddi bir teknik arıza yer alıyor.

Gökyüzünün yeni Fatihi! Dört kişilik uçan taksi devrimi

Slovakya merkezli teknoloji firması AeroMobil, havacılık ve ulaşım sektöründe çığır açacak bir yenilikle karşımıza çıktı. Dünyanın ilk dört kişilik uçan taksisi AM NEXT. Hem karada hem havada kullanılabilen bu yenilikçi araç, 2027 yılında gökyüzünde …

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

Siber güvenlik alarmı: Yüzlerce yazıcı tehdit altında

Siber güvenlik kuruluşu Rapid7 tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, Brother, Fujifilm, Ricoh, Toshiba ve Konica Minolta gibi önde gelen markaların toplamda 748 çok fonksiyonlu yazıcı, tarayıcı ve etiket yazıcısında sekiz kritik güvenlik açığı …