Rusya ve ABD arasındaki ilişkiler gergin olsa da iki ülke Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’na mürettebat gönderme konusundaki iş birliklerini sürdürüyor. Rusya’nın ulusal uzay ajansı Roscosmos, NASA ile 2025 yılına kadar çapraz uçuşlar konusunda ortak çalışmaya devam edeceğini açıkladı.
Çapraz uçuşlar birden fazla ülkeden mürettebatın aynı uzay aracına bindirilmesini içeriyor. Roscosmos her zaman ISS’nin Rusya bölümünde en az bir kendi temsilcisini ve ABD bölümünde de en az bir NASA temsilcisini bulundurmayı amaçlıyor. Ajans bu kararın “ISS’nin bir bütün olarak güvenilirliğini korumak için” alındığını da sözlerine ekledi. 1998 yılında fırlatılan ISS, Soğuk Savaş ve uzay yarışının sona ermesinin ardından ABD-Rusya iş birliğinin bir sembolü haline geldi.
Haber, NASA’nın Nisan 2023’te Rusya’nın 2028’e kadar ISS’de kalacağını duyurmasının ardından geldi. Roscosmos Genel Müdürü Yuri Borisov daha önce Rusya’nın kendi uzay istasyonunu kurmaya odaklanmak için “2024’ten sonra” ISS’den çekileceğini söylemişti. NASA ise Rusya’nın ISS’den astronotları çekmesinden, Rusya’nın iticilerini elinden alması halinde ISS’yi nasıl kontrol edeceğini bulmaya kadar değişen planlarla Rusya’nın ayrılışına hazırlanıyordu. NASA’nın ISS’yi en az 2030 yılına kadar muhafaza etmeyi taahhüt etmiş durumda olduğunu belirtelim.