Mısır’da 100 yıl sonra bir ilk! 3 bin 500 yıllık gizem çözüldü

Aslında mezarın girişi ve ana geçidi 2022 yılında keşfedilmişti. Ancak kazı çalışmalarının devam etmesiyle, mezarın Kral Thutmose II’ye ait olduğuna dair kanıtlar gün yüzüne çıktı. Mısır Yüksek Antikalar Konseyi Genel Sekreteri Dr. Mohamed Ismail Khaled, bulunan kap parçalarının üzerindeki yazıtların Thutmose II’yi “ölü kral” olarak tanımladığını ve yanında eşi Kraliçe Hatshepsut’un adının geçtiğini belirtti.

Ancak Kral Thutmose II’nin mumyası, 19. yüzyılda mezarına yakın bir bölgede bulunmuştu. Arkeologlar, mumyanın muhtemelen mezarın antik dönemde yağmalanmasının ardından başka bir yere taşındığını düşünüyor.

Mezarın durumu oldukça kötü. Kralın ölümünden kısa bir süre sonra meydana gelen seller nedeniyle iç kısımdaki harç parçaları dökülmüş ve yapının korunmasını zorlaştırmış. Buna rağmen, mezarda bazı önemli bulgular tespit edildi. Zemininde beyaz sıva bulunan bir koridor, mezar odasına açılıyor ve burada mavi yazıtlar, sarı yıldız motifleri ve Eski Mısır’ın dini metinlerinden “IImydwat” adlı kitabın bölümleri bulunuyor.

Thutmose II, Mısır’ın 18. Hanedanı’nın dördüncü firavunuydu. Hükümdarlık süresi konusunda farklı görüşler olsa da, yaklaşık 1493-1479 M.Ö. veya 1482-1479 M.Ö. yılları arasında tahtta kaldığı düşünülüyor. 30 yaşında hayatını kaybettiği biliniyor.

Mısır’ın 18. Hanedanı, 200 yıldan uzun süre hüküm sürdü ve Thutmose II’nin babası Thutmose I, oğlu Thutmose III ve eşi Kraliçe Hatshepsut gibi isimler bu dönemde büyük izler bıraktı. Thutmose I, Krallar Vadisi’nde mezar yaptıran ilk firavun olurken, Thutmose III fetihleri nedeniyle “Mısır’ın Napolyon’u” olarak anıldı. Kraliçe Hatshepsut ise ticareti genişletmesi ve inşa ettiği yapılarla tarihe geçti.

Thutmose II’nin adı ise daha çok Nubya’daki bir ayaklanmayı bastırması ve Levant bölgesindeki isyanları durdurmasıyla anılıyor. Ancak, arkeologlar onun mezarını 18. Hanedan’dan kalan “kayıp krallar” arasındaki son büyük keşif olarak değerlendiriyor.

Mezar, Krallar Vadisi’nden yaklaşık 1,4 mil uzaklıkta bulunan Thebes Dağı’nda ortaya çıkarıldı. Başlangıçta, bu yapının Thutmose II’nin oğlunun eşine ait olduğu düşünülüyordu, çünkü mezar, eşi ve üvey kız kardeşi Kraliçe Hatshepsut’un mezarına oldukça yakın bir konumda bulunuyor.

Bu keşif, Mısır’daki son yılların en önemli arkeolojik buluntularından biri olarak kabul ediliyor. Arkeologlar, burada keşfedilen eserlerin, Thutmose II’nin dönemi ve bölgenin tarihi hakkında önemli bilgiler sunduğunu vurguluyor. Ancak mezarda Tutankhamun’un mezarında bulunan 5.000’den fazla eserin aksine, çok daha az sayıda defin eşyası bulundu.

Tutankhamun’un mezarı, 4 Kasım 1922’de Howard Carter ve ekibi tarafından keşfedilmiş ve kazılar 10 yıl sürmüştü. Bu keşif, altın defin maskesi, heykeller ve paha biçilemez objelerle dolu olması nedeniyle tarihin en zengin mezarlarından biri olarak kabul ediliyor. Ancak Thutmose II’nin mezarı, tarihsel önemi yüksek olmasına rağmen, çok daha mütevazı bir yapıya sahip.

Related Posts

İSKİ Baraj Doluluk Oranları 8 Temmuz: Sıcaklar bastırdı, oranlar düşüşe geçti! İşte İstanbul barajlarında son durum

İstanbul baraj doluluk oranı 8 Temmuz Salı günü yani bugün özellikle havaların ısınmasıyla birlikte Megakent’te yaşayanlar tarafından en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Bugün saat 09.30’da İSKİ tarafından yayınlanan verilere göre doluluk oranları yüzde 80 sınırında seyrediyor. Peki, 8 Temmuz Salı İSKİ baraj doluluk oranı yüzde kaç? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili sorgulanan detaylar…

Hava durumu tahminleri il il yayınlandı | Yeni haftada hava nasıl olacak? Yarın (7 Temmuz) yağmur var mı? Meteoroloji’den son dakika sıcak hava uyarısı: 40 dereceye çıkacak!

Son dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Hava sıcaklığı hafta sonu İstanbul başta olmak üzere birçok ilde artarken, yeni hafta için yeni uyarı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre yarın Kars, Ardahan, Artvin, Trabzon ve Rize’de kuvvetli sağanak yağış görülecek. Öte yandan Türkiye genelinde yeni haftayla birlikte sıcak hava etkisini artıracak, sıcaklıklar mevsim normallerinin 4 ila 6 derece üzerinde seyredecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, yaptığı değerlendirmede, “Ankara’da sıcaklık perşembe ve cuma günleri 37-38 dereceleri görecek. Sıcaklık, İstanbul’da 33-35, İzmir’de 36-38 zamanla ise 40 derece olacak.” dedi. Peki, yarın hava nasıl olacak? Yeni haftada yağmur yağacak mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 7 Temmuz hava durumu değerlendirmeleri.

AÖL SINAV TARİHLERİ 2025: AÖL sınavları ne zaman? MEB 2024 2025 Açık Lise 3. Dönem sınav takvimi!

MEB AÖL 3. Dönem sınavları ne zaman yapılacak, sorusu Temmuz ayının gelmesiyle beraber Açık Lise öğrencilerinin yoğunlaştığı konulardan oldu. Açık Öğretim Lisesi 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı 3. dönem kayıt yenileme işlemleri tamamlandı. Yapılan resmi açıklamaya göre 3. dönem açık lise sınavları temmuz ayında gerçekleşecek ve öğrenciler açık lise sınav giriş belgelerini söz konusu sınavdan önce MEB.gov.tr duyurusu ile alabilecekler. Söz konusu Açık Öğretim Lisesi sınavları öncesi AÖL sınav giriş belgesi sorgulama ekranı MEB duyurusu ile erişime açılacak. Öğrenciler dönem sınavlarına fotoğraflı sınav giriş belgesi ve geçerli bir kimlik belgesi ile girecekler. Sınav giriş belgesinde fotoğrafı bulunmayan öğrenciler sınava alınmayacak. İşte, Açık Öğretim Lisesi 2024 2025 AÖL sınav takvimi hakkında bilgiler.

Okul Öncesi Çocuklarına Yönelik Yaz Eğitimi Başladı

Okul Öncesi çocuklarına yönelik yaz eğitiminin başladığını duyuran Milli Eğitim Bakanlığı, konu hakkında detaylı bilgi verdi. 

Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kene ısırığı nasıl olur, iz bırakır mı, nasıl anlaşılır? Kene sokmasına ne iyi gelir, tedavi edilir mi? İşte kene ısırığında yapılması gerekenler!

Havaların ısınmasıyla beraber keneler sahaya indi ve kene ısırması vakalarında da artış yaşandı. Yaz aylarında park ve bahçelerde daha fazla vakit geçirilmesi nedeniyle sık görülen kene sokması ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Kene ısırığı nasıl anlaşılır, tedavi yöntemleri nelerdir ve kene ısırığı nasıl anlaşılır? soruları da bu nedenle merak ediliyor. Kenelerden korunmanın yollarını ve dikkat edilmesi gerekenleri anlatan uzmanlar, ilk yardım konusuna da dikkat çekti. Peki, Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kene ısırığı nasıl olur, iz bırakır mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Shakira: ‘ABD’de göçmen olmak sürekli korku içinde yaşamak demek’

Shakira: ‘ABD’de göçmen olmak sürekli korku içinde yaşamak demek’