170 milyar dolarlık proje: Dünyanın en büyük barajının inşaatı başladı

Çin, Dünyanın En Büyük Hidroelektrik Barajı İnşaatına Başlıyor

Çin Başbakanı Li Çiang, Tibet Pilatosu’nun doğusunda dünyanın en büyük hidroelektrik barajının inşaatına başlandığını duyurdu. Xinhua haber ajansına göre, barajın maliyeti en az 170 milyar dolar olacak. Bu hamle, Çin ekonomisindeki canlılığı işaret ediyor.

Baraj, Yarlung Zangbo nehrine inşa ediliyor ve yılda 300 milyar kilovat saat elektrik üretmesi bekleniyor. Bu miktar, İngiltere’nin 2024 yılındaki elektrik tüketimine eşdeğer. Ancak Hindistan ve Bangladeş, nehrin aşağı kısımlarında yaşayan insanlar üzerindeki olası etkiler nedeniyle endişeli.

Çin hükümeti, barajın Tibet ve Çin’in enerji ihtiyacını karşılayacağını ve nehrin aşağı kısımlarındaki su tedarikine veya çevreye büyük etkisinin olmayacağını savunuyor. Projenin 2030’larda tamamlanması planlanıyor.

Baraj projesini “yüzyılın projesi” olarak nitelendiren Başbakan, ekolojiyi korumak için özel önlemlerin alınacağını belirtti. Reuters’a göre, Yajiang Group’un liderliğindeki proje, ekonomik büyümeyi artırmak için yapılan kamu yatırımlarında önemli bir artışı temsil ediyor.

Çinli yetkililer, baraj inşaatının istihdam yaratma konusunda henüz net bir tahmin yapmadı. Önceki Üç Boğaz Barajı projesi yaklaşık 20 yıl sürmüş ve yaklaşık 1 milyon kişiye iş imkanı sağlamıştı. Ancak aynı projeden en az 1 milyon kişi yerinden edilmişti. Yarlung Zangbo baraj projesiyle kaç kişinin yer değiştireceği henüz açıklanmadı.

Çin’in en büyük hidroelektrik barajı projesi olan Yarlung Zangbo, Tibet’ten ayrıldıktan sonra Brahmaputra adını alarak Hindistan ve Bangladeş’e akıyor. Sivil toplum kuruluşları, barajın Tibet Platosu’na geri dönülemez zararlar vereceğini ve aşağıdaki bölgelerde yaşayan milyonlarca insanı olumsuz etkileyeceğini uyarıyor.

Related Posts

Muradiye OSB’de Peyzaj Çalışmaları Başladı

Manisa Muradiye OSB’de asfalt çalışmalarının ardından peyzaj düzenlemeleri ve aydınlatma başladı.

Vatandaş borç batağına saplandı: Kartlı harcamalar yüzde 51 arttı

Haziran ayında kartlı ödemeler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarak 1,91 trilyon TL’ye ulaştı. Harcamalarda kredi kartlarının payı artarken, temassız ve internet alışverişleri öne çıktı Yüksek enflasyon nedeniyle artan kart sayıları nakit kullanımının giderek azaldığını ve borçlanma eğiliminin sürdüğünü gösterdi.

Çin’in sanayi hamlesi demir cevheri fiyatlarını ateşledi

Çin hükümeti, çelik üretiminde israfı önlemek ve sektörün kapasite fazlasını dizginlemek amacıyla yeni tedbirleri devreye aldı. Bu adımlar sayesinde Çinli çelik fabrikalarının kârlılığı artarken, üretim oranlarında da dikkat çekici bir artış yaşandı …

Kapıkule’de Kaçak Elektronik Sigara Operasyonu

Kapıkule Sınır Kapısı’nda 3 bin 193 elektronik sigara ile 6 bin sigara filtresi ele geçirildi.

Kuraklık çeltik üretimini de vurdu!

Ömer ERGİN – EDİRNE / YENİÇAĞ Edirne’de başta Meriç Nehri olmak üzere Tunca ve Ergene nehirleri kuraklık nedeniyle adeta can çekişiyor. Son yılların en düşük su seviyesine ulaşan nehirlerden sulanan çeltikler kuruma riski ile karşı karşıya. Geçen …

Piyasanın enflasyon tahmini değişti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından duyurulan Piyasa Katılımcıları Anketi, enflasyon ve döviz kuru tahminlerinde sınırlı değişimlerin yaşandı. Ankete katılan ekonomist ve finans profesyonelleri, 2025 yılı sonu tüketici enflasyonu …